Støtteprojekter

Vi har valgt at bruge chokolade fra det hollandske firma Original Beans. Set med vores øjne er Original Beans en chokolade leverandør, som tager ansvaret som producent til et helt nyt niveau. Deres mission er:

Speak what's true. Eat what's pure. Preserve what's rare.

 

Udover at indkøbe og producere cacao i yder eller truede områder, sørger Original Beans for at plante træer i disse områder. De arbejder tæt sammen med cacaofarmerne og underviser dem i, hvordan de passer bedst muligt på træer og jorden.

At blive Original Beans farmer kan sammenlignes med at skifte et midlertidigt job ud med et fast arbejde til en dobbelt så høj løn. Cacaoen bliver en kilde til sikkerhed og stolthed i stedet for grov udnyttelse. En mangeårig cacao købskontrakt med Original Beans betyder, at en familie bliver i stand til at dyrke deres egen mad og sælge overskuddet på lokale farmer markeder.

Motiverne på de enkelte chokoladebarer afspejler det støtteprojekt, salget af chokoladen går til.

ESMERALDAS MACHE CHINDUL, ECUADOR

Esmeraldas provincen ligger i en de mest truede og mindst kendte regnskovs økosystemer på jorden - Chocó.

I regnskoven lever blandt andet løvfruer af arten Imbabura træfrø og Mache glasfrø, som er truet af skovrydning.

Original Beans planter træer i Mono Bravo samfundet og hjælper cacaofarmerne med at blive økologisk certificeret samt trænet dem i cacaoskovbrug.

Når du køber Esmeraldas 42% støtter du dette arbejde.

FEMMES de VIRUNGA,  DR CONGO

Århundredes udnyttelse og årtier med væbnede konflikter har gjort Øst Congo til en af verdens fattigste områder og måske det mest barske sted at leve som kvinde. 

På trods af uroen har hundredvis af kvinder, taget lokalt lederskab. Partnerskabet med Original Beans startede i 2008 og på den baggrund, er der skabt muligheder for kvinder. Kvinderne har plantet mere end en kvart million cacao træer og cirka 40 tusind skyggetræer. I November 2017 grundlagde de verdens første kvindelige cacao kooperativ.

Når du køber Femmes de Virunga 55% støtter du kvindernes arbejde.

BENI AMAZONAS, BOLIVIA

Beni en skovøgruppe, som bliver kaldt ‘chocolatales’ – chokoladeøerne. Området er det eneste sted, hvor der gror 100% vild cacao. De sidste 400 arter af den blå-halsede Macaw papegøje er kurerer og bærer frøene fra ø til ø.

Siden 2010, har Original Beans promoveret Beniano chokoladen og dens bevarelse. Høsten af den vilde cacao sikrer, at de lokale får en indkomst og harmonerer med den traditionelle brug af jorden.

Når du køber Beni Wild 66% er du med til at beskytte denne sjældne cacao.

VIRUNGA NATIONAL PARK, DR CONGO

Virunga er en af de smukkeste og naturlige rigeste regioner i hele verden. Det er Afrikas ældste naturpark samt hjem for de sidste vilde bjerggorillaer i verdenen.

Virunga National Park har fået det kedelige ry som et af de farligste bevaringsprojekter på verdensplan. Illegale bosættelser, borgerkrige, krybskytteri og skovrydning hærger området, hvor flere dødsfald har fundet sted.

Når du køber Virunga 70% støtter du kampen for fred i området og beskyttelse af bjerggorillaerne.

UDZUNGWA NATIONAL PARK, TANZANIA

Skovrydning presser bjergelefanten i Tanzania tættere på farmernes afgrøder, hvorfor elefanten opfattes som et skadedyr. Antallet af vilde elefanter i Udzungwa området er faldet med mere end 50 % siden 2009.

Naturfredningsfolk fandt ud af, at elefanter er skrækslagne for bier, og STEP (Southern Tanzania Elephant Programme) sørger derfor for at indhegne marker og cacaoplantager med hundredevis af bistader, så elefanterne ikke kommer ind på markerne. Original Beans giver tilskud til STEP.

Når du køber Udzungwa 70% støtter du STEP's arbejde.

PIURA, PERU

I 2007 opdagede Original Beans den ultra-sjældne hvide kakaobønne i det nordlige Peru's Piura Dal, og har siden dengang plantet hundretusindvis cacao-, skygge og tømmertræer. Lokale familier har skiftet opdyrkningen af ris ud med dyrkning af cacaoskove og tredoblet deres indkomst.

Cacaolundene i Piura, er hjemsted for  hundredevis af sommerfugle, og de nye træer beskytter området og sikrer både vejr- og vandcyklus.

Original Beans har indgået partnerskab med Norandino, som er et regionalt farmer cooperativ, og du kan støtte ved at købe Pirua 75%.

ARHUACO, COLUMBIA

Arhuaco samfundet er vendt tilbage til deres oprindelige og hellige områder ved den Caribiske kyst La Lengüete.

De genopbygger en cacao stammekultur, der næsten var blevet udryddet for flere hundrede år siden. En udefrakommende tog fejl af en sjælden cacao og fældede træerne i den tro, at træerne var inficeret. Heldigvis havde nogle af træerne overlevet og Ahuacos'erne kan høste deres dyrbare cacao igen. De kalder det “Businchari” (ny begyndelse) - og det er netop sådan Arhuaco ser deres samarbejde med Original Beans.

Når du køber Arhuaco 82% støtter du Arhuacos stammens traditioner for at bevare balancen i naturen.

CUSCO, PERU

Lige under højderne af Machu Pichu gror den gamle cacaosort Chuncho, som siges at være den mest aromtiske cacao i verden. Højdemeterne, de vokser i, er ikke normalt vækstområde for cacao. Dette er også hjemsted for den truede kondor, som er den største flyvende fugl i verden.

Siden 2013 har Original Beans arbejdet for at beskytte og sørge for, at de gamle Chuncho cacaotræer bliver formeret. De uddanner farmere i økologisk skov- og landbrugspraktik og sørger desuden også for at bevare og plante cacaoskove for at beskytte bjergskråningerne fra erosion.

Når du køber Cusco 100% er du med til at bevare Chunco cacaoen og kondoren.

VIRUNGA NATIONAL PARK, DR CONGO

Virunga er en af de smukkeste og naturlige rigeste regioner i hele verden. Det er Afrikas ældste naturpark samt hjem for de sidste vilde bjerggorillaer i verdenen.

Virunga National Park har fået det kedelige ry som et af de farligste bevaringsprojekter på verdensplan. Illegale bosættelser, borgerkrige, krybskytteri og skovrydning hærger området, hvor flere dødsfald har fundet sted.

For at udbrede kendskabet til Virunga, vil vi opfordre dig til at se den Oscar nominerede dokumentarfilm 'Virunga' på Netflix eller i det mindste traileren til udsendelsen. Filmen er produceret af Orlando von Einsiedel og Leonardo DiCaprio og fortæller den imponerende historie om Afrikas ældste naturpark, dens unikke geologiske rigdomme og hvordan denne region er blevet ødelagt af udefrakommende på bekostning af de lokale. Dokumentarfilmen viser, hvordan kampen for at forsvare naturen og verdens sidste vilde bjerggorillaer konflikter med vores valg af levemåde og efterspørgslen på fossile brændstoffer.

Du kan læse mere om Virunga National Park på Original Beans' hjemmeside.

STØT arbejdet i Virunga National Park ved at købe Original Beans Cru Virunga 70%. Vi forhandler chokoladen i 3 størrelser: 12g bar, 70g bar samt 2000g pose. Vi benytter desuden denne chokolade i mange af vores fyldte chokolader, flødeboller, kager og desserter.

FEMMES de VIRUNGA

"Jeg vil være læge", siger Huke (15 år), en kvindelig cacao leder. "Med min egen cacao mark, kan jeg spare op til studierne", fortæller hun.

Århundredes udnyttelse og årtier med væbnede konflikter har gjort Øst Congo til en af verdens fattigste områder og måske det mest barske sted at leve som kvinde. Med en dagligdag, der indeholder landbrugsarbejde, hente brænde, fragte vand og pasning af børn, har kvinderne set deres arbejdsbyrde vokse mens økonomien er blevet forværret. Pigerne er altid de første, der dropper ud af skolen. Vold mod kvinder er blevet en del af hverdagen selv i egen husstand.

På trods af uroen har Huke, sammen med hundredvis af kvinder, taget lokalt lederskab. Partnerskabet med Original Beans startede i 2008 og på den baggrund, er der skabt muligheder for kvinder. Kvinderne har plantet mere end en kvart million cacao træer og cirka 40 tusind skyggetræer. De er Femmes de Virunga og i November 2017 grundlagde de verdens første kvindelige cacao kooperativ.

Du kan læse mere om Femmes de Virunga på Original Beans' hjemmeside.

STØT Femmes de Virunga ved at købe Original Beans Femmes de Virunga 55%. Vi forhandler chokoladen i 2 størrelser: 70g bar samt 2000g pose.

ESMERALDAS MACHE CHINDUL, ECUADOR

Esmeraldas provincen ligger på den sydligeste del af en af de mest truede og mindst kendte regnskovs økosystemer på jorden - Chocó.

Området er truet af skovrydning til brug for landbrug, samt direkte salg af de ressourcer, der findes i regnskovene. I regnskoven lever blandt andet løvfruer af arten Imbabura træfrø og Mache glasfrø, som dermed også er truet af skovrydningen.

Original Beans hjælper med at beskytte og plante træer af Arriba Nacional cacao sorterne i Mono Bravo samfundet. De har indtil videre beskyttet over 200 hektarer biodiversitet regnskov, hjulpet cacaofarmerne med at blive økologisk certificeret og trænet dem i cacaoskovbrug samt håndtering af cacaohøsten. Original Beans har desuden sørget for ordentligt landbrugsudstyr og værktøj.

Du kan læse mere om Esmeraldas Provincen og den sidste stillehavsregnskov på Original Beans' hjemmeside.

STØT arbejdet i Esmeraldas ved at købe Original Beans Esmeraldas Milk 42%. Vi forhandler chokoladen i 3 størrelser: 12g bar, 70g bar samt 2000g pose. Vi benytter desuden denne chokolade i mange af vores fyldte chokolader, flødekarameller og flødeboller.

BENI AMAZONAS, BOLIVIA

Udsprunget af savanne, skove og vandveje, er Beni en skovøgruppe, som bliver kaldt ‘chocolatales’ – chokoladeøerne. Området er det eneste sted, hvor der gror 100% vild cacao. De sidste 400 arter af den blå-halsede Macaw papegøje spiller en central rolle for cacaoen, da de er kurerer og bærer frøene fra ø til ø. Selve cacaobønnerne er noget mindre end de mere almindelige cacao sorter, men udmærker sig ved at være usædvanligt smagfulde.

Siden 2010, har Original Beans promoveret Beniano chokoladen og dens bevarelse. Høsten af den vilde cacao sikrer, at de lokale får en indkomst og harmonerer med den traditionelle brug af jorden.

Original Beans’ programmet ’One bar: One tree’ i Beni området i den bolivianske del af Amazonjunglen hjælper således med at bevare dette naturlige eventyrland og dets vilde beboere.

Du kan læse mere om Beni Amazonas på Original Beans' hjemmeside.

STØT Beni Amazonas arbejdet ved at købe Original Beans Beni Wild 66%. Vi forhandler chokoladen i 2 størrelser: 70g bar samt 2000g pose.

PIURA RIVER VALLEY, PERU

Tiltagende ekstreme vejrforhold har medført alvorlig tørke efterfulgt af oversvømmelser i Piura dalene. Vejrforholdene i området er blevet en stor udfordring for de lokale farmere, og bevaringen og udvidelsen af skoven i Piura har fået endnu større betydning. I 2007 opdagede Original Beans denne ultra-sjældne hvide kakaobønne i den nordlige Perus Piura Dal.

Siden dengang i 2007 er der blevet plantet hundretusindvis cacao-, skygge og tømmertræer. Lokale familier har skiftet opdyrkningen af ris ud med dyrkning af cacaoskove og tredoblet deres indkomst. Når man går igennem cacaolundene i Piura, er der hundredevis af sommerfugle, der letter og drikker fra vandløbene. De nye træer beskytter området og sikrer både vejr- og vandcyklus.

Original Beans har indgået partnerskab med Norandino, som er et regionalt farmer cooperativ.

Du kan læse mere om arbejdet i Piura Dalen på Original Beans' hjemmeside.

STØT arbejdet i Piura ved at købe Original Beans Piura 75%. Vi forhandler chokoladen i 2 størrelser: 70g bar samt 2000g pose.

SOUTHERN TANZANIA ELEPHANT PROGRAMME (STEP)

Udzungwa Mountain National Park er et eventyrland af fantastisk natur. Elefanter strejfer omkring i skovene og farmerfamilier dyrker den ultrasjældne cacao i området, som de har gjort det i generationer. Kun, når elefanterne tramper ind på markerne og spiser afgrøderne, opstår der konflikt.

Miljøforkæmpere fandt et genialt svar på dette problem; elefanter er rædselsslagne for bier, så der blev opsat bistader langs markerne som en slags hegn, hvilket holder elefanterne på afstand. Udzungwa farmerne kan nu arbejde i sikkerhed uden at få deres marker ødelagt samtidig med, at hegnet forsyner dem med honning og træerne med cacao.

Original Beans’ programmet ’One bar: One tree’ i Udzungwa samarbejder desuden med det lokale cacao firma Kokoa Kamili, som har hjulpet over 2500 cacao farmer ved at betale overpris for cacaoen samt plantet tusindvis a nye træer.

Du kan læse mere om samarbejdet med Kokoa Kamili og Southern Tanzania Elephant Programme på Original Beans' hjemmeside.

STØT arbejdet i Tanzania ved at købe Original Beans Cru Udzungwa 70% with Nibs. Vi forhandler chokoladen i 2 størrelser: 70g bar samt 2000g pose.

ARHUACO ANCESTRAL LANDS, COLOMBIA

Efter at have været tvunget ind i landet i flere århundrede af bosættere og nybyggere, er Arhuaco samfundet vendt tilbage til deres oprindelige og hellige områder ved den Caribiske kyst La Lengüete.

Her har de taget initiativ til at genopbygge en udvalgt cacao stamme kultur, der næsten var blevet udryddet for flere hundrede år siden, da udefrakommende tog fejl af en sjælden hvid cacao og fældede træerne i den tro, at træerne inficeret. Heldigvis havde nogle af træerne overlevet i skyggen af vildnisset og Ahuacos'erne har fået mulighed for at høste deres dyrbare cacao igen. De kalder det “Businchari”, hvilket betyder "ny begyndelse" - og det er netop sådan Arhuaco ser deres samarbejde med Original Beans og Arhuaco Businchari chokoladen.

Du kan læse mere om samarbejdet i Arhuaco, Columbia på Original Bean's hjemmeside.

STØT arbejdet i Arhuaco ved at købe Original Beans Arhuaco Businchari 82%. Vi forhandler chokoladen i en 70g bar.

SELVA ZOQUE, MEXICO

De dybe grønne områder, der udgør Selva Zoque i det Sydlige Mexico, kan betragtes som chokoladens oprindelsessted. I over 4000 år har lokalbefolkningen dyrket cacao i området. Faktisk var de gamle Zoque og deres forfædre Olmecs lige så vidende som grækerne. De var stjernekiggere og benyttede en avanceret kalender. De opfant saunaen og et boldspil – og så opfandt de en kraftfuld hellig drik fra en skovfrugt, som de kaldte “kakaw”. Det var opfindelsen – ja, nogen vil måske endda gå så vidt som at kalde det fødslen – af chokolade.

Zoque og Tzotzil farmerne føler sig godt støttet og hjulpet af Original Beans, men faktisk føler Original Beans og Mark Hermann Chocolate sig beæret over at hjælpe farmerne. Sammen bevarer vi verdens originale cacao traditioner og en bæredygtig beskyttelse af Selva Zoque regnskovene.

Original Beans har blandt andet sørget for direct-trade* for 3 indfødte landsbyer samt uddannelse af farmerne i dyrkning af skovbrug og økologisk cacao farming.

Du kan læse mere om Selva Zoque på Original Beans' hjemmeside.

STØT arbejdet i Selva Zoque ved at købe Original Beans Zoque 88%. Vi forhandler chokoladen i en 70g bar.

*Direct-trade: Mellemhandler-ledene er skåret væk og befolkningen får derfor en højere pris for deres cacao.

SACRED CUSCO VALLEY, PERU

Lige under højderne af Machu Pichu gror den gamle cacaosort Chuncho, som har overlevet tidens gang i Urubamba Valley. Nogle af træerne er over 200 år gamle. Højdemeterne, de vokser i, er ikke normalt vækstområde for cacao. Dette er også hjemsted for den truede Kondor, som er den største flyvende fugl i verden.

Cacaoforskere mener, at de gamle Chuncho træer leverer den mest aromatiske cacao i verden. De lokale familer er ekstremt stolte af deres Chuncho arv og mange af dem høster cacaobønner for at fremstille deres egen chokolade.

Meget cacao fra Peru har mærkatet “Chuncho” - det meste er dog moderne hybrider. Original Beans arbejder for at beskytte den ægte Chuncho cacao og har siden 2013 beskyttet og sørget for, at de gamle Chuncho cacaotræer bliver formeret. De uddanner farmere i økologisk skov- og landbrugspraktik og sørger desuden også for at bevare og plante cacaoskove for at beskytte bjergskråningerne fra erosion.

Herudover støtter Original Beans også et lille familieejet Kondor fredningsprojekt (Ccochahuasi Animal Sanctuary), som arbejder på at sætte Andean Kondorer tilbage i naturen. Den første blev sat fri i oktober 2019. Se videoen på YouTube (spansk).

Du kan læse mere om samarbejdet i Cusco Valley, Peru på Original Bean's hjemmeside.

STØT arbejdet i Cusco ved at købe Original Beans Cusco 100%. Vi forhandler chokoladen i en 70g bar.


HØR GRUNDLÆGGER AF ORIGINAL BEANS, PHILIPP KAUFMANN, FORTÆLLE:

Copyright 2024 © - Mark Hermann Chocolate